Forside » Anbefalinger » SOVEPOSE · KØREPOSE

SOVEPOSE ELLER KØREPOSE

En baby sovepose er helt genial – især hvis du venter dig et efterår/vinterbaby. Soveposen pakker baby godt ind og giver en følelse af tryghed som i mors mave. Urolige børn kan ofte nemmere overgive sig til søvnen, når de ligger lidt tæt svøbt som i soveposen fremfor en dyne, der nemt sparkes af. Jeg har børn i hver sæson og jeg har klart brugt soveposen mest til mit efterårsbarn og mit vinterbarn, da den er fantastisk varm, men også lidt for varm i sommermånederne – også selvom der findes sommerdyner til nogle modeller.

sleep bag

Testvindende sovepose – Overraskede varm, let og lækker!

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke havde den store fidus til Sleepbag inden testen. Jeg har altid synes de virkede så tynde og at foret så kunstigt ud. Jeg må dog sige at Sleepbags sovepose virkelig har overrasket mig og den er bestemt en første plads værdig. Sleepbag er lavet i et helt specielt teknologisk materiale oprindeligt udviklet til NASA for at beskytte astronauterne mod store temperaturpåvirkninger. Et helt specielt temperaturregulerende materiale, der både holder barnet varmt på kolde dage og samtidigt indkapsler barnets varme, så barnet ikke overophedes på varme dage. Selve yderstoffer er vandtæt, åndbart og vindafvisende og inderst har Sleepbag det blødeste plysfor. Et stort plus ved Sleepbag er at hele posen kan vaskes ved 60 grader og endda tørretumbles, så du ikke behøver undvære den for længe. En anden god ting ved Sleepbag selve designet. Dynen, man putter op om barnet,  buer foroven – det gør at siderne går længere op end midten og passer perfekt op om barnets skuldre og dermed varmer helt op til hovedet. Derudover lukkes Sleepbag over kryds som Voksi Classic og bindes med stropper. Det giver dig mulighed for selv at regulere hvor “tæt” soveposen skal være om barnet, og barnet får en beroligende følelse af at blive svøbt. Eneste minus ved Sleepbag er, at posen er lidt for åben i siderne ned ved fødderne, hvis posen skal bruges i klapvogn. Jeg synes derfor, at Sleepbag fungerer bedst som sovepose fremfor kørepose. Helt klart alle pengene værd!

Fordele:

# Lukkes over kryds med stropper, så man kan svøber barnet og selv kan regulere hvor tæt posen sidder.

# Kan vaskes på 60 grader og tåle tørretumbler

# Kan vokse med barnet alt efter hvordan posen foldes

# Temperaturregulerende teknologisk materiale fri for nogen kemi

# Vandtæt, vindafvisende og 100 % åndbar

# Lækreste bløde plysfor

# Bæreplade kan tilkøbes, så den også kan bruges som lift

# Genial som legetæppe, da barnet beskyttes mod kulde nedefra. Bøjler kan tilkøbes som aktivitetsstativ til tæppet.

Ulemper:

#Lidt for korte stropper til at binde med i siden – dog lovbestemt længde i forhold til barnets sikkerhed

# Lidt for mange små stroppe i kanten, som baby kan få i hovedet og synes er for spændende at pille i

# Lidt for åben i fodendens sider – ikke et problem i barnevogn, kun ved klapvognsbrug

# Meget varm – godt gennem vinteren men for varm over sommeren

# Kan sparkes op af større baby, hvilket man undgår i soveposerne med lynlås

voksi classic

En skarp anden plads – en lækker, varm klassiker

Voksi Classic er som navnet siger en klassisker og hvad man oprindeligt forbinder med en Voksipose. Voksi Classic er en lækker sovepose lavet i blødt bomuld og med en ulddyne indeni. Rigtig dejlig varm – perfekt til dansk efterår og vinter. Da vi boede i USA, var det en Voksi Classic jeg havde med, så jeg har også testet den i meget koldere vejr end vi har her i DK. Det var stadigt en dejlig varm baby, jeg hentede ind fra lur. Voksiposen er varm, men ulden er også naturligt varmeregulerende, så barnet ikke koger. Du behøver ikke putte dit barn i mere en lille striktrøje og vanter på kolde dage. Voksi har også lavet en sommerdyne til Classic sovepose. Jeg har dog altid skiftet til babydyne, når posen blev for varm over sommeren. En stor fordel ved Voksi Classic er, at den lukkes over kryds, så baby får en følelse af at blive svøbt. Det er min erfaring, at det giver en langt større tryghed og ro til søvn. Voksi Classic er så absolut en klar anbefaling som sovepose i  barnevogn. Hvis det primære brug er i klapvogn, ville jeg vælge Voksi Urban i stedet. 

Fordele:

# Lukkes over kryds med stropper, så man kan svøber barnet og selv kan regulere hvor tæt posen sidder.

# Vaskbart Oekotex certificeret bomuld

# Kan vokse med barnet alt efter hvordan posen foldes

# Temperaturregulerende ulddyne

# Belagt med Bio finish Eco, der gør yderstoffet vand og vindtæt

# Kan åbnes helt op og kan med fordel anvendes udfoldet som legetæppe, hvor baby holdes varm på kolde gulve

# Bæreplade kan tilkøbes, så den også kan bruges som lift

Ulemper:

# Lidt bred og lidt bumlet til at ligge i en smal klapvogn eller dobbelt klapvogn

# Lidt besværlig ved vask, da ulddynen skal skilles fra betrækket og vaskes seperat. Lidt tidskrævende at samle igen.

easygrow sovepose

Let og lækker kørepose – et helårsvalg

Easygrow Hood Norse er en super lækker og let sovepose/kørepose. Hood Norse har temperaturregulerende uld i rygdelen og lækker blødt dun/fjerfyld i posens øverste del. Sammenlignet med Voksi Urban er Easygrow noget lettere og og lidt nemmere at folde og have med på farten. Derudover er Easygrow heller ikke så varm som Voksi Urban og kan derfor nemmere bruges hele året. Easygrow køreposen lukkes med en lynlås på forsiden, nemt og hurtigt. Fordelen ved lynlåslukning er at baby ikke kan sparke soveposen op eller af sig, hvilket er ulempen ved Voksi Classic og Sleepbag. Modsat mangler jeg dog muligheden for at kunne svøbe barnet/foldefunktionen som man får i dem. Min søn tog lidt længere tid om at finde roen, fordi hans arme havde mere luft omkring sig og plads til bevægelse. Jeg tænker det er et spørgsmål om hvad baby bliver vant til fra start. Easygrow Hood Nores kan bruges som sovepose i barnevogn og fungerer perfekt som kørepose i klapvogn, da stoffets yderside er vindtæt, vandtæt og åndbar. Easygrow soveposen kan også fungere som lift med en tilkøbt bæreplade – jeg synes dog personligt ikke at denne funktion fungerer særlig godt, da baby ligger med alt for meget luft omkring sig i posen og skal spændes fast med seler for at ligge sikkert. Jeg ville helt klart vælge en seperat lift eller moseskurv og ligge Easygrow soveposen deri i stedet. Easygrow soveposen får bestemt de varmeste anbefalinger

Fordele:

# Let og luftig som en rigtig dyne – fyld af dun og fjer og temperaturregulerende uldfyld i rygdelen

# Kan vaskes på 40 grader

# Kan vokse med barnet, da der medfølger et forlængerstykke

# Bionic Finish Eco – Vand og vindafvisende coating og dertil åndbar

# Bæreplade kan tilkøbes, så køreposen også kan bruges som lift (dog ikke min anbefaling)

# Dejlig lukket hele vejen rundt og med skridsikkert materiale på bagsiden – perfekt til klapvognsbrug

# Kan åbnes helt op og fungerer perfekt som legetæppe, der beskytter baby mod kulde nedefra

Ulemper:

# Lukkes med lynlås og men kan derfor ikke selv regulere hvor tæt den sidder om barnet

# Lidt bred, så en lille baby bliver lidt for lille i den, men perfekt kørepose fra ca. 8 mdr. alderen og frem

voksi

Høj kvalitet – lækker, varm kørepose

Voksi Urban har en god tyngde og er i sandhed kvalitet for alle pengene. Voksi Urban kan både bruges som sovepose i barnevognen men har helt klart sin fordel som kørepose til klapvogn. Voksi Urban har temperaturregulerende uld i rygdelen og lækker blødt dun/fjerfyld i posens øverste del. Det er altså en rigtig lækker og varm sovepose, så pas på du ikke få for meget ekstra tøj på dit barn. Voksi Urban lukkes med to lynlåse på forsiden, nemt og hurtigt. Jeg mangler dog muligheden for at kunne svøbe barnet/foldefunktionen som i Voksi Classic og Sleepbag. Min søn tog lidt længere tid om at finde roen, fordi hans arme havde mere luft omkring sig og plads til bevægelse. Voksi Urban er dog den ultimative kørepose og fungerer perfekt i en klapvogn, da stoffets yderside er vind og vandtæt og lynlåslukningen gør posen fast og tæt hele vejen op. Så hvis dit barn primært skal sove ude i en klapvogn, er Voksi Urban det oplagte valg.

Fordele:

# Lækker fyld af dun og fjer – som en formsyet dyne og temperaturregulerende udfyld i rygdelen

# Kan vaskes på 40 grader

# Kan vokse med barnet, da der medfølger et forlængerstykke

# Bionic Finish Eco – Vand og vindafvisende coating

# Dejlig lukket hele vejen rundt og med skridsikkert materiale på bagsiden – perfekt til klapvognsbrug

# Kan åbnes helt op og fungerer perfekt som legetæppe, der beskytter baby mod kulde nedefra

Ulemper:

# Lukkes med lynlås og men kan derfor ikke selv regulere hvor tæt den sidder om barnet

# Kan ikke bruges som lift

# Kan ikke udskifte til sommerdyne og er derfor for varm at sove i om sommeren

IMG_65D67EA03596-1

Sovepose med ærmer

Dreambag er en sovepose med aftagelige ærmer og vanter. Det er super smart, for så kan barnet ikke få kolde arme udenfor. Derudover er det også helt genialt, hvis barnet vågner under en gåtur og gerne vil op og sidde – så behøver man ikke finde finde ekstra jakke, da barnet nemt kan sætte op i soveposen. Dreambag er dog hverken vand eller vindtæt, så fungerer ikke som kørepose i klapvogn. Dreambag siges at kunne bruges både ude og inde. Det kræver dog et ret koldt soveværelse for at baby ikke får det alt for varmt. Min oplevelse er også, at Dreambag til udebrug om vinteren, kræver et uldtæppe eller lammeskind under sig i barnevognen, for at beskytte mod kulden nedefra. Dreambag er en smart sovepose, som nemt kan tilpasses årstiderne og samtidigt fungere indenfor. Dreambag har også for nogle babyer en beroligende effekt gennem natten, da urolige ben ikke kan sparke posen af som en normal dyne – jeg har dog ikke selv positiv erfaring med dette endnu, da min dreng ikke helt er stor nok til at sove med Dreambag om natten. Jeg opdaterer denne anmeldelse, når jeg har haft mulighed for at teste netop dette.

Fordele:

# Aftagelige ærmer og vanter – smart at baby forbliver varmt ved urolige arme og at barnet nemt kan sidde i barnevognen i dragten

# Kan bruges både ude og inde med lidt ekstra uldtæpper om vinteren og et koldt soveværelse ved indebrug

# Kan afhjælpe urolige babyer gennem natten, da posen ikke kan sparkes af som en normal dyne

Ulemper:

# Kan vaskes, men ikke tørretumbles og der vil derfor være en pause i brugen, mens soveposen tørrer

# Ikke vandtæt eller vindafvisende, så egner sig ikke til klapvognsbrug

# Meget varm at bruge indenfor

voksipose

Skønneste sovepose til de mindste

Voksi Carry North kommer med udtagelig bæreplade, som kan bruges indtil baby vejer 9 kg. Den fungerer derfor også som lift. Du skal dog være opmærksom på hvordan du holder i stropperne – soveposen vipper meget nemt og er i min bog ikke det sikreste valg som lift. Jeg ville klart vælge en anden lifttype eller moseskurv og ligge soveposen deri i stedet. Når det så er sagt, passer Carry North perfekt i en klapvogn og dobbeltklapvogn og bærepladen gør at soveposen ligger stabilt i vognen.

Voksi Carry North er bygget op som Voksi Classic med den gode folde funktion men denne sovepose lukkes med enkel knaplukning i stedet for at skulle binde en masse stropper. Det er et stort plus, synes jeg, da de mange snore på Voksi Classic godt kan være lidt for meget. Voksi Carry North er til forskel fra de andre soveposer med fyld af 100 % genanvendt polyester. Jeg er blevet overrasket over hvor godt det faktisk fungerer. Mit barn har, i både kulde og varmere vejr, været perfekt tempereret i soveposen. Jeg synes dog stadigt, at Voksi burde lave Carry North med dun og uldfyld, for de naturligt temperaturregulerende egenskaber.  Voksi Carry North står til at kunne anvendes op til 3 år og det kan den også alt efter hvordan du folder den. Carry er dog en smule mindre end Classic, så i min bog synes jeg ikke at posens funktioner bevares ved de større børn. Midterstykket kan ikke trækkes så langt op som ved Classic, hvilket giver en stjerne mindre i min vurdering. Til de små børn er Carry North dog helt perfekt. Voksi kunne skabe den ultimative sovepose, hvis de kombinerede Classic og Carry noget yderligere. Hvis Carry fik fyld og størrelse som Classic, så var den perfekte sovepose, efter min mening, skabt.

Fordele:

# Lukkes over kryds med stropper, så man kan svøber barnet og selv kan regulere hvor tæt posen sidder.

# Kan vaskes ved 60 grader og tåle tørretumbler

# Kan vokse med barnet alt efter hvordan posen foldes

# Oeko-tex standard – alle materialer er fri for farlige stoffer

# Kan åbnes helt op og kan med fordel anvendes udfoldet som legetæppe

# Bæreplade følger med, så den også kan bruges som lift

# Passer perfekt til at ligge i en klapvogn eller dobbelt klapvogn

Ulemper:

# Længden på dynen er lidt for kort

# Lidt ustabil bærefunktion

ANBEFALING TIL VALG AF SOVEPOSE ELLER KØREPOSE

Lift, moseskurv, babynest og kørepose · sovepose tjener lidt samme formål – et trygt sted for baby at sove. Nogle har brug for en af de fire typer og andre vælger at have flere. Hvad man vælger at købe afhænger blot af ens behov og præferencer. 

Jeg har selv haft lidt forskelligt til mine børn og behovet har ikke været ens, da de er fra hver deres årstid og familiens behov har forandret sig for hvert barn, der kom til 🙂

Min anbefaling er:

  • Hvis du venter et forårsbarn/sommerbarn – køb en lift eller moseskurv og vent og se om behovet for soveposen opstår hen på efteråret. Liften fra Najell har været uundværlig ved mit sommerbarn og en sovepose til barnevognen, da efteråret/vinteren startede.
  • Hvis du venter et efterårsbarn/vinterbarn – tøv ikke med at købe en sovepose til barnevognen/kombivognen og evt. en moseskurv eller lift, hvis du føler behovet er for det. Jeg brugte selv rigtig meget en moseskurv til mit tredje barn og en sovepose til barnevognen.

Herunder kan du læse test og anmeldelser af forskellige soveposer og køreposer og mine anbefalinger. Håber du finder din favorit.

Læs mere om lifte her.

Klik her for at læse om moseskurve.

Måske du også vil læse…